duminică, 8 mai 2011

Impresii Dedicatiile cuvintelor" NITU CONSTANTIN

MARIUS IULIAN ZINCA



L-am descoperit pe Marius Iulian Zinca în jocul cu cuvintele („Cuvinte-n necuvinte”, „Intoarcerea-n cuvinte”„Plimbare prin cuvinte”, “Pierdut in cuvinte”, “Regăsirea din cuvinte”, “Liber printre cuvinte”, “-Gândul cuvintelor”, „Glasul cuvântului”), creaţii proprii inedite.
Aflând că e argeşean ca şi mine, m-am bucurat când l-am regăsit pe „Reţeaua literară”, un loc de întâlnire a creatorilor şi a cititorilor, întâlnire benefică pentru toţi în acest mileniu al societăţii informatice, nu numai informaţionale.
Fiind un iubitor al poeţilor argeşeni, a avut o iniţiativă excelentă de editare a unei colecţii de colaje din poezii reprezentative ale acestora, intitulată, continuându-şi jocul propriu, „Dedicaţiile cuvintelor”.
În colecţie sunt introduse colaje din poeziile unor scriitori consacraţi, dar şi din creaţiile unor tineri care bat la porţile consacrării.
În poemele poetului Marius Iulian Zinca, precum şi în colaje din poeziile cele selectate, cuvintele nu sunt doar unităţi de bază ale vocabularului limbii române, asocieri ce reprezintă sensuri complexe.  Asocierile de cuvinte prezentate, sarcină dificilă, dar asumată,  reprezintă stările poeţilor în vremuri trecute sau recente, sentimentele oamenilor, situaţiile umane. Totul te incită la citirea versurilor originale.
Cuvântul poate înălţa sau poate coborî omul. Cuvântul poate fi armă de atac sau armă de apărare, mutare pe tabla de şah a istoriei, întrebare sau răspuns, iubire sau mirare, despărţire sau unire. Am regăsit numeroase semnificaţii şi la colajele din poemele selectate. Dacă datele despre autori ar fi mai numeroase, ar fi fost interesantă şi o hartă a judeţului, pe care să fie reprezentate prin mijloace specifice localităţile şi locurile de naştere şi de vieţuire pentru toţi aceşti poeţi sau măcar pentru cei mai semnificativi.
Din cultura argeşeană, adică totalitatea valorilor materiale și spirituale create de oamenii judeţului și totalitatea instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori, fac parte şi creaţiile literare. Poetul  este şi membru al unei asemenea instituţii.
Autorul şi poeţii argeşeni selectaţi sunt oameni de cultură.  Cartea scrisă de autor este un instrument de cultură. Nu sunt uitaţi poeţii tineri şi bine ar fi dacă toţi tinerii ar citi ingenioasele colaje din versurile selectate, dorind să “alerge” şi la ediţiile originale, nu numai noi, cei “născuţi mai de demult şi tineri doar în cuget şi simţiri”!
Nu este cazul aici să facem o critică literară, această sarcină revenind specialiştilor. Noi, cititori simpli sau oameni de cultură din domenii conexe, nu numai argeşeni, ne bucurăm doar de iniţiativa şi produsul final ale muncii titanice a autorului.
Vivat, crescat, floreat!
Prof. univ. dr. ing. Constantin Niţu
(simplu “ cetitoriu”)

Un comentariu:

  1. azi am mai mult decat onoarea, bucuria, mandria de a va prezenta "parerile" PROF. UNIV. DR. ING. NITU CONSTANTIN

    http://reteaualiterara.ning.com/profile/NituCConstantin

    RăspundețiȘtergere